„Youth takes the floor” – Portugália – élménybeszámoló

A DYPALL Network egy olyan informlis hálózat melynek tagjai helyi szinten foglalkoznak a fiatalok aktív állampolgárrá válásával, valamint a fiatalok és a döntéshozók közötti kapcsolat erősítésével. Ennek a hálózatnak tagja Magyarországról a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, akikkel immár 10 éve dolgozunk együtt helyi, országos és nemzetközi projektekben. Ezúttal őket képviselhette két pécsváradi Portugáliában, mely útról Jaczkó Noémi élménybeszámolóját olvashatják.

2018. október 28-tól – november 4-ig Portugáliában vehettem részt egy tréningen. A tréning középpontjában az állt, hogy miként tudjuk bevonni a fiatalokat a helyi döntéshozatalba. A témát különböző módszerek segítségével dolgoztuk fel. A hét első felét Fundaoban töltöttük, ahol feladatok keretein belül tapasztalatot cserélhettünk portugál, lengyel, litván, dán, makedón, szlovén, szlovák, olasz ifjúsági szervezetek képviselőivel. Megtudhattuk, hogy a településen, ahonnan ők érkeztek, a fiatalok mennyire aktívak, mennyire állnak ki saját érdekeik mellett, valamint, hogy milyen az együttműködés az önkormányzat és ha van, akkor az ifjúsági önkormányzat/szervezet között. Egyik délután, kreatív program keretén belül, csoportokba gyűlve megtervezhettük, hogy mi miként képzeljük el az ideális ifjúsági önkormányzatot. Érdekes feladatnak bizonyult, hiszen a csoport tagjai mind más-más országból jöttek és vitatták meg ezt a kérdést, de a végeredmény fantasztikus volt. A vélemények olykor eltérőek voltak, de sikerült közös nevezőre jutnia minden csapatnak. A feladat végén minden csapat prezentálta saját tervét, s megbizonyosodtunk arról, hogy szinte minden csapat hasonlóan gondolkodott, az „ideális ifjúsági önkormányzat” megalakulását, tagjait, s céljait illetően. Szerintem mindezt a való életben nehéz lenne megvalósítani, de a jövőben törekedni fogunk a PIFÖ-vel arra, hogy fejlődjünk, megerősödjünk, s új színt hozzunk az ifjúság mindennapjaiba. A helyi intézmények látogatása, ismereteink bővítése sem maradhatott el. Utolsó napunkon megtekintettük a helyi, tehát a fundaoi önkormányzatot, ahol találkozhattunk a helyi alpolgármesterrel, aki mesélt nekünk: az önkormányzat és a fiatalok közötti együttműködésről, az ifjúsági életéről, továbbá szó esett még a pályázatokról, valamint a költségvetésről is. Fakultatív programként részt vehettünk a FabLab látogatásán, amely egy olyan épület, hol fiatalok élhetik ki kreatívitásukat, tervezhetnek, fejleszthetnek vagy akár gyárthatnak különböző modern gépek (pl. CNC, 3D nyomtató) segítségével.

Tapasztalatszerzésünk következő állomása Lisszabon és környéke volt. Először Cascaisba utaztunk, ahol nemcsak az óceán szépségében gyönyörködhettünk, hanem az önkormányzatra is elmehettünk, ahol bemutatták nekünk, hogy hogyan vonják be helyben a fiatalokat és a város lakosságát, valamint mivel nyerték el 2018-ra Európa Ifjúsági Fővárosa címet! Majd ismét következett egy fakultatív program, amely során eljuthattunk Európa legnyugatibb részére, Cabo de Roca-ra. Utunk innen vissza Lisszabonba vezetett. Utolsó napokban összefoglaltuk a téma főbb pontjait, s visszatértünk a nehézségekre is. A felmerülő kérdésekre közösen kerestünk válaszokat, hol kisebb, hol pedig nagyobb sikerrel. A hét zárásaként pedig felvázolhattuk a egymásnak egyéni céljainkat, vagy akár, hogy szervezetünkkel mit szeretnénk elérni a közeljövőben.

Szerintem nagyon hasznos volt ez a tréning, hiszen megtudhattuk, hogy más országokban, hogyan működik egy ifjúsági önkormányzat, emellett megtudhattuk azt is, hogy a fiataloknak milyen szerepe van a helyi önkormányzatban, döntéshozatalban. Lehetőségünk nyílt arra is, hogy kapcsolatokat építsünk, tapasztalatokat szerezzünk, s ha úgy alakul akkor a későbbiekben együtt dolgozhassunk más országok ifjúsági szervezeteivel.

Jaczkó Noémi