Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok országos találkozója

Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok országos találkozója

Idén, december második hétvégéjén került megrendezésre, immár XVIII. alkalommal a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok országos találkozója, melyen 5-en: Hevesi Bianka, Werner Noémi, Podolszki Evelin és Jaczkó Noémi képviselték a Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzatot. A találkozónak idén Gyula adott helyet. Az utazás hosszú és fárasztó volt számukra, hiszen autót, metrót, buszt és vonatot is egyaránt igénybe kellett venniük ahhoz, hogy időben odaérjenek a találkozó helyszínére.

A megnyitó után néhány település bemutatója következett, különböző témákban. Ezen részben a PIFÖ is külön szerepet kapott. A tagok feladata az volt, hogy bemutassák miként tud felállni a jelenlegi csapat egy nehéz helyzetből úgy, hogy talál magának inspirációt. A bemutató nagyon jól sikerült, többen is motiválttá váltak a bemutató hallatán, s jegyzetelésbe fogtak.

A formalitások után a játéké volt a főszerep, hiszen a csapatépítés még akkor is fontos eleme egy ilyen találkozónak, ha a társaság létszáma meghaladja a 70 főt. A játékok segítségével feltöltődtünk, új erőre kaptunk, s vártuk a kihívást! Ekkor Gulyás Barnabás a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság elnöke ismertette a csapatokkal a tervet. A feladat pedig a következő volt: az önkormányzatoknak készíteniük kellett egy plakátot, amibe belefűzték azt, hogy kik is ők, s mit képviselnek a saját településükön. Miután minden csapat elkészült a saját plakátjával, mindenki körbe járhatta a termet, s szemügyre vehette, hogy a többi önkormányzat miben más, milyen programokkal rendelkezik. A hosszú és kreatív, egyben tanulságos programok után következett a vacsora, majd meglátogattuk a helyi ifjúsági klubot. Láthattuk, hogy milyen eszközökkel dolgoznak, s mivel motiválják a fiatalokat arra, hogy hasznosan és együtt egy kiváló társasági helyen töltsék el szabadidejüket.

Az est alatt lehetőség volt karaokizni, táncolni, s beszélgetni egyaránt, hiszen az új kapcsolatok kiépítését mindenki nagyon fontosnak tartotta.

Másnap reggeli után mindenki útra kelt, hiszen egy elég hosszú út állt a társaságok előtt. A hasznos, tapasztalatokkal teli másfél nap jó hatással volt az újonnan megalakult testületre, hiszen annyi motiváció és elszántság volt és van is bennük, hogy úgy döntöttek a 2019-es országos találkozó megszervezését magukra vállalják. Ezt még a vonatút alatt felvázolták a többi résztvevőnek, akik nagyon örültek ennek, s többen segítségüket is felajánlották.

Összefoglalásképpen azt lehet mondani, hogy a program alatt az önkormányzat belátást nyerhetett más települések ifjúsági önkormányzatainak működésébe, a helyi ifjúság életébe és abba, hogy milyen programokkal tudják megfogni az fiatalokat. A tapasztalataikat, új ötleteiket mindenképp hasznosítani fogják a jövőben, ami a programok minőségében és változatosságában is meg fog mutatkozni.