#danceplus Csehországban

Június 2-9. között került megrendezésre Pelhrimovban a #danceplus projekt az Erasmus+ támogatásából, melyen Pécsváradról 5 fiatal és felnőtt kísérőjük vett részt. Közülük Báling Zoé élménybeszámolóját olvashatják.

A június elején Pécsváradról öt fiatal, köztük én is az ErasmusPlus által támogatott programon vehettünk részt, három másik országból érkező fiatalokkal együtt Csehországban. A programok nagyja a tánccal kapcsolatosak voltak, ugyanis a regionális tánctalálkozó ugyanabban a városban került megrendezésre, mint ahova utunk is vezetett.

 Az első napon megismerkedtünk a hellyel és az egész napot az egymással való ismerkedéssel és a különböző nemzeti táncok megtanításával töltöttük. Az estét a spanyol diákok zárták egy a spanyolországot és kultúráját bemutató esttel. Kedden a délelőtt egy részében gyerekeknek a már tegnap egymásnak bemutatott táncokat tanítottuk meg. A maradék időnkben a tánctalálkozóra tanultunk meg egy közös táncot. Ebéd után elmentünk a városban található két rekordokkal kapcsolatos múzeumba, majd felkészültünk a magyar estre. Az esten volt élő zene és tánc, majd a tipikus magyar ételeket kóstolhatták meg a többiek egy kis ismeretterjesztő előadás után. A harmadik napot Prágában töltöttük és meglátogattuk az ottani látványosságokat. A magyar csapattal a szabadidőnkben ellátogattunk a Lennon-falhoz és egy óriási játékboltba is betértünk. A fárasztó nap végén, már csak a horvátok nemzeti estje került megrendezésre. Csütörtökön egy általános iskolát látogattunk meg, ahol a diákoknak tanítottuk meg a nemzeti táncokat kis csoportokban, majd egy nagy körben táncoltuk el őket. A délután során még megtanítottuk a táncokat kisgyerekeknek és gyakoroltuk a közös táncot is. A csehek egy rövid ismeretterjesztő videóval mutatták be Csehországot az estjük alatt. Pénteken került megrendezésre a tánctalálkozó, ahol délelőtt óvodás csoportoknak tanítottuk meg a magyar táncokat. A nap további részében a táncosok előadását tekintettük meg. Péntek és szombat este került megrendezésre Pelhrimovban a rekordok fesztiválja, ahol péntek este egy óriási lovag Báb sétált végig az utcán. Szombaton leginkább közös programok voltak, a részvétellel kapcsolatban, a búcsúesten, mindenki írhatott levelet a másiknak, úgy hogy a leveleket csak a hazaérkezésünk után kaphattuk meg. Az este azonban itt nem ért véget, ugyanis mindannyian kivonultunk a főtérre, ahol egy Queen számokat játszó banda lépett fel.

Úgy érzem, hogy ez a hét meghatározó része marad mindannyiunk életének, felnyitotta a szemünket azzal kapcsolatban, hogy mi mindent tehetünk mi magunk  a környezetünkért és egy kezdőlökés volt ahhoz, hogy még több ilyen programon vegyünk részt a későbbiekben.

Báling Zoé